April 25, 2012

kepada pemuda dan pemudi..

bismillahirrahmanirrahim..

alhamdulillah,arini ana de kesempatan utk post entry dlm blog ana ni..stlh sekian lma tidak di update..harap kalian yang sudi menjenguk ke blog ana yg tidak seberapa ni dpt serba sedikit ilmu yang ana share kn d cni..
td,slah sorg ustaz d tmpat ana prktikal ni memberikan sehelai kertas yang tertulis penuh di atasnya..di atas sekali tertulis 'kepada pemuda dan pemudi'..ianya merupakan pesanan Syeikh Ahmad Yassin (1938-2004)..ana de membuat research sedikit ttg beliau..yela,klu x knal,mka x cinta..tol x..sebelum nk bca penulisannya,kita mesti kenal dlu sape yg menulis..

Syeikh Ahmad Yassin merupakan salah seorang nama besar yang syahid ketika memperjuangkan palestin suatu ketika dahulu..beliau begitu giat dan gigih memperjuangkan Islam walaupun dikecam hebat..usahanya banyak memberikan impak kepada masyarakat umat Islam di Gaza ketika itu hinggalah sekarang..di sni ana nk sharekan satu artikel tentang pesanan Syeikh Ahmad Yassin kepada kita..semoga sedikit sebanyak pesanannya memberikan kesan dan dpt diamalkan,insyaAllah..

________________________________________________________________________________

Wahai anak-anakku, telah tiba saatnya kalian kembali kepada ALLAH swt dengan meninggalkan pelbagai keseronokan dan kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kalian. Telah tiba saatnya kalian bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, mengamalkan kandungan al-Quran serta mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw. 
Aku menyeru kalian wahai anak-anakku untuk solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung. 

Wahai para pemuda, aku ingin kalian menyedari dan menghayati makna tanggung jawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dengan meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kalian untuk menghadap ALLAH SWT dan memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kalian. Aku menyeru kalian supaya menghormati orang yang lebih tua dan menyayangi orang yang lebih muda. Aku ingin kalian tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yang melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepada manusia dan dunia serta menggantikannya dengan kata amal, kerja dan zikir kepada ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kalian tidak sibuk dengan muzik dan tidak terjerumus ke dalam arus syahwat. 

Wahai puteriku, aku ingin kalian berjanji kepada ALLAH akan mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kalian berjanji kepada ALLAH bahawa kalian akan mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yang mulia. Jadikanlah ibunda kalian, Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kalian. Haram hukumnya bagi kalian untuk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian. Kepada semua, aku ingin kalian bersiap sedia untuk menghadapi segala sesuatu yang akan datang. Bersiaplah dengan agama dan ilmu pengetahuan. Bersiaplah untuk belajar dan mencari hikmah. Belajarlah bagaimana hidup dalam kegelapan yang pekat. Latihlah diri kalian agar dapat hidup tanpa elektrik dan peralatan elektronik. Latihlah diri kalian untuk sementara waktu merasakan kehidupan yang sukar. 

Biasakan diri kalian agar dapat melindungi diri dan membuat perancangan untuk masa depan. Berpeganglah kepada agama kalian. Carilah sebab-sebabnya dan tawakal kepada ALLAH. 

____________________________________________________________________________________________

saling ingat mengingati amatlah digalakkan dalam Islam..wallahuallam..

:::Bidadari Dunia Mencari Cinta SejatiNYA:::

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...